Om wrestling

Hva er wrestling?

Profesjonell Wrestling integrerer bryting og kampsport med stunt og show.

_MG_4931

Norges Wrestlingforbund (NWF) definerer wrestling som et sports-stunt-show:

Sportselement består av bryte- og kampsportteknikker
Stuntelementet består av akrobatikk, fallteknikk og scenekamp

Showelementet består av rollespill og interaktivt teater

Kampene utøves i en wrestlingring som er en stålkonstruksjon på ca 5x5m med 2,5m høye hjørnestolper som holder 3 rep som danner ringen over et gulv av stål og trebjelker dekket med canvas. Vinneren er den som får motstanderen til å gi seg eller ha skuldrene i matten i tre sekunder.

 

Profesjonell wrestling internasjonalt

Wrestling er utbredt over hele verden, og er spesielt populært i USA, Japan, Mexico, India og i flere europeiske land. Hvert enkelt land/forbund har forskjellige stilarter av wrestling. Amerikansk wrestling kjent fra TV, preges ofte av såpeoperaelementer med «superstjerner», japansk wrestling har mer vekt på det sportslige, Mexicansk lucha satser på høytflyvende akrobatikk, og Britisk/Europeisk wrestling har større fokus på bryte-/kampteknikk.

WWE er verdens største kommersielle selskap basert på wrestling. Circa 2,5 milliarder NOK i årlig omsetning, enorme liveshow med millioner av ukentlige TV-seere over hele verden med sine flere store varemerker: RAW, Smackdown, NEXT og Tough Enough. De produserer over 200 show årlig i USA og 75 show internasjonalt inkludert WrestleMania som er ett av verdens største sportsarrangement som sendes i over 200 land. Andre kjente internasjonale forbund er blant annet Impact Wrestling (TNA), Ring of Honor (ROH), Pro-Wrestling Noah, New Japan Pro-Wrestling (NJPW) og Consejo Mundial de Lucha Libre (CMLL).

Amatør wrestling

En egen nisje av wrestling vokste frem på 1990-tallet både i USA og i Japan, såkalt ”hardcore”- eller ekstremwrestling som er mer brutal og voldelig enn tradisjonell wrestling. En annen variant kalles «backyard wrestling» som kommer av plassen denne typen wrestling ofte finner sted. Med eller uten ring, utføres utrygge stunts av amatører uten spesielt mye trening eller veiledning. Disse formene for wrestling er skjelden anbefalt eller representert av seriøse forbund, men drives gjerne av selvstendige personer med liten respekt for egen helse og påvirkningskraften dette kan ha på yngre mennesker. Norges Wrestlingforbund tar avstand fra disse alternative formene for wrestling.

Wrestling på TV

I Norge ble wrestling først kjent på midten av 1980-tallet da nordmenn fikk tilgang til kabel-TV og parabolsendinger fra utlandet. Sky Channel, som var en av de store kanalene via kabel-TV, hadde flere ukentlige wrestlingsendinger. World Wrestling Federation (WWF) ble raskt kjent i Norge for sine actionfylte TV-sendinger og store personligheter som Hulk Hogan, ”Macho Man” Randy Savage, Andre the Giant, Jake ”the Snake” Roberts m.fl. TV3 og TV1000 sendte wrestling på 1990-tallet frem til 1996. I dag er det flere tilgjengelige kanaler i Norge som viser wrestling. Norges Wrestlingforbund har også sin egen kanal som viser norske kamper på webTV.

Bilde fra WWE WrestleMania XXVI.